Nie skłamię, jeśli powiem, że o wielu sukcesach i porażkach na dziejowych polach bitewnych przesądziła aprowizacja, a częściej żywieniowy niedostatek. O tym, co jadano przed walką i w jej trakcie od czasów starożytnych aż po fronty II wojny światowej przeczytacie w książce autorstwa Andrzeja Fiedoruka pt. Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności z oferty Wydawnictwa SBM.
🍽️
Za sprawą tej książki przeniesiemy się tam, gdzie wojowali Nasi przodkowie, poczynając od kampanii starożytnych Greków czy Rzymian, przez kolejne stulecia pełne rozmaitych starć zbrojnych, które ostatecznie przywiodą Nas na pola Wielkiej Wojny i największego konfliktu w dziejach, czyli II wojny światowej. Początkowo ujęcie chronologiczne wiedzie tu prym nad problemowym, ale w miarę rozwoju narracji te proporcje stopniowo ulegną zatarciu. Jedno tylko pozostaje niezmienne - nieszczególnie apetyczne jedzenie, które serwowano walczącym.
🍽️
Nie sposób na zaledwie 300 stronach opowiedzieć ze szczegółami o tym, co i w jakich ilościach jadano w trakcie niezliczonej ilości wojen, jakie widział świat, jednak pozycja ta to znakomity punkt wyjścia do badań nad żywnością w poszczególnych epokach historycznych i istotny głos w rozważaniach dotyczących ewolucji sposobu prowadzenia wojen i żywienia żołnierzy. Mamy tu mnóstwo informacji na temat genezy kuchni polowej, powstawania substytutów najbardziej pożądanych produktów czy zasobności racji żywnościowych przysługujących wojującym. A to wszystko w przystępnej, rzeczowej i opartej na źródłach historycznych formie, która sprawia, że z ciekawością przemierzamy kolejne pola walk, by spojrzeć na konflikty niejako od kuchni.
🍽️
Interesujący temat i jeszcze ciekawsza jego realizacja, oparta na ciekawostkach z bitewnych pól, anegdotach dotyczących diety najsłynniejszych wodzów w dziejach oraz pojawiające się na kartach tej książki przepisy kulinarne to najważniejsze zalety Historii kuchni polowej. To książka idealna nie tylko dla miłośników gotowania i spożywania posiłków, ale również dla wszystkich ciekawych, jakie potrawy przez wieki były wszędzie tam, gdzie przelewano krew.
Za egzemplarz książki do recenzji serdecznie dziękuję Wydawnictwu SBM.
AUTOR:
Andrzej Fiedoruk
TYTUŁ:
Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności
WYDAWNICTWO:
LICZBA STRON:
304
0 komentarze:
Prześlij komentarz